Το Krav Maga (η σημασία των λέξεων στα Εβραϊκά είναι μάχη επαφής – contact fight) είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας και μάχης που επινόησαν οι Ισραηλινοί για χρήση στα δύσκολα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής μετά από μακροχρόνια πείρα και εμπόλεμες καταστάσεις. Αυτό και μόνο αποτελεί την απόδειξη της αποτελεσματικότητάς του.

Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε από τον Imi Lichtenfeld κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας στον Ισραηλινό στρατό ως Chief Instructor of Hand to Hand Combat των I .D. F. (Israeli Defense Forces).

Το Krav Maga ξεκίνησε καθαρά ως επιχειρησιακό (Οperational Κrav Μaga) και διδασκόταν αποκλειστικά και μόνο σε ειδικά σώματα του στρατού, της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και ορισμένων ομάδων συνοδευτικής ασφάλειας επισήμων προσώπων του Ισραήλ. Διδάσκεται και περιλαμβάνεται σε όλες τις εκπαιδεύσεις τους όπως αντιτρομοκρατίας, αντισαμποτάζ, ασφάλειας εγκαταστάσεων, ασφάλειας υψηλών προσώπων κ.α., και σήμερα είναι το επίσημο σύστημα αυτοάμυνας και μάχης του Ισραήλ αναγνωρισμένο από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εθνικής Άμυνας. Με την πάροδο των χρόνων προσαρμόστηκε και πέρασε στους Ισραηλινούς πολίτες και την Ευρώπη σαν το πιο πρακτικό και αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας. Σήμερα εξελίσσεται σε άκρως δημοφιλή τέχνη που συνδυάζει την σωματική άσκηση και αυτοπροστασία. Διασημότητες του Χόλιγουντ, όπως η Tζένιφερ Λόπεζ, η Aντζελίνα Tζολί, η Kάμερον Nτίαζ, Ματ Ντέιμον το έχουν εντάξει ήδη στο πρόγραμμά τους, ενώ πάνω από 200.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μυούνται ήδη στα μυστικά του Krav Maga. Προσαρμοσμένο στις ανάγκες του απλού πολίτη, το Krav Maga βασίζεται στο έμφυτο ένστικτο του ανθρώπου για αυτοσυντήρηση και χρησιμοποιεί χέρια, βραχίονες, αγκώνες, πόδια, γόνατα και κεφάλι, για επιθέσεις σε ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως αυτιά, ματιά, λαιμό ή τη βουβωνική χώρα και άλλα, με απώτερο στόχο την αυτοπροστασία. Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωματικής κατασκευής, είναι εύκολο στην εκμάθησή του, δεν απαιτεί πολύχρονη εκπαίδευση κι επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες.

Imi Lichtenfeld: Ο ιδρυτής του Krav Maga

O Imi Lichtenfeld γεννήθηκε το 1910 στη Βουδαπέστη. Μεγάλωσε στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας σε ένα σπίτι όπου γαλουχήθηκε στον αθλητισμό, τη δικαιοσύνη και τη δυτική μόρφωση.

Ο πατέρας του, Samuel Lichtenfeld, ήταν μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Στα 13 του ακολούθησε ένα περιπλανώμενο τσίρκο, και για τα επόμενα 20 χρόνια ασχολήθηκε με την πάλη, την άρση βαρών και γενικά με επιδείξεις δύναμης. Για αυτόν το τσίρκο ήταν ένα σχολείο, στο οποίο γνώρισε διάφορους ανθρώπους του αθλητισμού και αρκετών ανορθόδοξων σπορ. Αυτοί του έμαθαν όσα γνώριζαν για τις ενασχολήσεις τους, συμπεριλαμβανομένων και των πολεμικών τεχνών. Με την προτροπή του πατέρα του, ο Imi ασχολήθηκε με αρκετά αθλήματα. Στην αρχή πρώτευσε στην κολύμβηση και κατόπιν στη γυμναστική, την πάλη και την πυγμαχία. Το 1928 κέρδισε το εθνικό πρωτάθλημα πάλης εφήβων στη Σλοβακία και το 1929 το πρωτάθλημα ανδρών. Την ίδια χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα πυγμαχίας καθώς και ένα διεθνές πρωτάθλημα γυμναστικής. Τη δεκαετία που ακολούθησε έστρεψε το ενδιαφέρον του στην πάλη ως αθλητής και ως προπονητής. Όμως, στα μέσα της δεκαετίας του ’30 οι συνθήκες άρχισαν να αλλάζουν στην Μπρατισλάβα. Φασίστες και αντισημιτικές ομάδες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι οποίες στρεφόντουσαν κατά της εβραϊκής κοινότητας. Ο Lichtenfeld τέθηκε επικεφαλής μίας ομάδας νεαρών Εβραίων οι οποίοι είχαν «μαχητική» παιδεία και προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις αντισημιτικές ομάδες να εισέλθουν στην περιοχή τους. Από το 1936 μέχρι το 1940, η βία ήταν ατελείωτη. Το 1940 τα πράγματα άρχισαν να γίνονται δύσκολα για τον Imi με αποτέλεσμα να αφήσει φίλους και οικογένεια και να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο μεταναστών δραπετεύοντας από τους διώκτες του. Το πλοίο μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι κατάφερε να φτάσει στην Παλαιστίνη και ο Imi στον προορισμό του. Κατατάχθηκε στον εβραϊκό στρατό και από το 1944 άρχισε να εκπαιδεύει στρατιώτες και κομάντος: σωματική ενδυνάμωση, κολύμβηση, πάλη, χρήση μαχαιριού και άμυνα έναντι επιθέσεων με μαχαίρι. Το 1948 όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, ανέλαβε επικεφαλής εκπαιδευτής φυσικής εκγύμνασης και Krav Maga στην στρατιωτική σχολή του Ισραήλ. Υπηρέτησε για περίπου 20 χρόνια και κατά τη διάρκειά τους τελειοποίησε την ξεχωριστή του μέθοδο αυτοάμυνας και μάχης με γυμνά χέρια.

Η πιο σημαντική προσφορά του ήρθε μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση όταν ξεκίνησε την προσαρμογή του συστήματος στις ανάγκες ενός πολίτη. Το Krav Maga τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να «ταιριάζει» και σε άνδρα και σε γυναίκα χωρίς να απαιτούνται ξεχωριστές σωματικές ικανότητες. Αποτελούσε το κατάλληλο εργαλείο στα χέρια όποιου είχε ανάγκη να προστατεύσει τη ζωή του έναντι σε κάποιον κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε στο δρόμο. Για να διαδώσει την τέχνη του ο Imi δημιούργησε δύο εκπαιδευτικά κέντρα, ένα στο Τελ Αβίβ και ένα στη Νατάνια. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της ζωής του, ο Imi Lichtenfeld συνέχισε να επιτηρεί την ανάπτυξη του συστήματος και την πρόοδο των νέων εκπαιδευτών. Στις 9 Ιανουαρίου 1998 άφησε την τελευταία του πνοή.

Χρονολόγιο
1910: Γεννιέται ο Imi Lichtenfeld. Ένας αθλητής με σημαντικές διακρίσεις.
1930: Ο Imi τελειοποιεί τη μαχητική τεχνική του στους δρόμους της Μπρατισλάβα.
1948: Η κυβέρνηση του Ισραήλ ζητάει από τον Imi Lichtenfeld να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας.
1964: Ο Imi αφοσιώνεται στη μεταφορά του Krav Maga στην καθημερινή ζωή.
Σε ηλικία 88 ετών ο Imi Lichtenfeld πεθαίνει.

ΤΟΜΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ KRAV MAGA